Sådan laver duen tryksag på flere sprog

Sprogskift

Kontakt os

Hør mere om vores
kompetencer inden for
sprogskift.

Tlf. +45 76 10 11 12
kontakt@rosendahls.dk

Find medarbejder

 

OJ Electronics

OJ Electronics er en elektronikvirksomhed, der producerer styringer til varme og ventilation.

Se casen her

Web-to-print

Har din virksomhed et løbende behov for tryksager, og skal de tilmed kunne udarbejdes og bestilles nemt og effektivt af mange forskellige medarbejdere?

Se mere her

Sprogskift

Skal du have trykt et katalog eller en anden tryksag på flere sprog, kan du både spare penge og kvalitetssikre processen ved kun at variere det indhold, der trykkes med sort.

En af de betydende poster ved tryk i flere versioner er produktionen af de mange trykplader.

Til en normal 4-farvet tryksag laves der fire trykplader pr. ark:
C = cyan
M = magenta
Y = yellow
K = sort

Indeholder de enkelte sprogvarianter forskelle i alle fire CMYK-farver, skal der derfor laves fire nye plader pr. sprog – for hvert trykark.

Løsningen er sort. Og kun sort

I mange tilfælde kan layoutet af tryksagen tilrettelægges, så der kun varieres mellem sprogene i den sorte farve (K); først og fremmest i teksten. Dermed kan trykpladerne til C, M og Y genbruges til alle sprogvarianter, og der spares en væsentlig post i budgettet.

For at bruge denne fremgangsmåde er det imidlertid afgørende, at der KUN varieres i den sorte farve. Er blot en lille 4-farvet detalje forskellig i to sprogversioner, kræver det nemlig nye trykplader for både C, M, Y og K.

Sådan leveres materiale til tryk

• 1 pdf med 4-farvet indhold (CMYK), der er fælles for alle sprogversioner af tryksagen (fx billeder, grafik, logo mv.).

• 1 pdf pr. sprogversion med alt det sorte (K), der er unikt for versionen (tekst og evt. andre unikke detaljer i sort).

Opbygning i InDesign

1. Start med at lave et dokument, hvor du har alle de fælles elementer (billeder, logoer mv.) samlet i ét lag.

2. Lav herefter et nyt lag for hver version/sprog. I disse lag må der KUN være sort (tekst og evt. andre versionerede elementer, der kan trykkes i sort).

3. Når du skal lave trykklare pdf’er, slår du først alle sproglagene fra. Herefter eksporterer du en pdf af det fælles 4-farve-lag.

4. Slå nu det fælles 4-farve-lag fra, og slå de sorte sproglag til ét ad gangen. For hvert sproglag eksporterer du en pdf.

Er tryksagen meget omfangsrig kan du med fordel bruge InDesigns Bog-funktion til at dele dokumentet op i mindre dele a 16 eller 32 sider. Det giver også mulighed for, at flere kan arbejde på opgaven samtidig.

Sådan laver du en en perfekt trykklar pdf-fil.